Artikkel søkvertøv

Hundens alder Velg din hunds alder eller la stå tom for å søke alle senior

Valp Voksen Senior

Frågor Velg et spesielt emne hvis du vet hva du ser etter, eller la stå tom for å søke alle artikler for alderen du velger. Alternativt, velg et emne fra våre forslag til høyre

Er du klar til å ha din egen hund?
Forberede deg for hunden
Holde hunden sunn
Ha omsorg for hunden
Lære opp hunden
Fôre hunden

Er du klar til å ha din egen hund?

Den rette valpen vil gi deg masse glede. Men hvis du, når du tenker deg om, kanskje ikke har energi, tid eller plass til en valp, kan du vurdere en voksen hund isteden - eller til og med en katt.

Hvilken hund eller valp er riktig for deg?

Den rette valpen vil gi deg masse glede. Men hvis du, når du tenker deg om, kanskje ikke har energi, tid eller plass til en valp, kan du vurdere en voksen hund isteden - eller til og med en katt.

Hvor mye tid kan du bruke på den nye valpen?
Valper blir ulykkelige hvis de ikke får nok oppmerksomhet. Du må også sette av ganske mye tid til opplæring, mosjon, lek og pelsstell (spesielt for langhårede hunder). Og det å gjøre hunden husren er en døgnkontinuerlig jobb. 

Hvor mye mosjon kan du gi valpen din?
Med mindre valpen din er en minirase, har den behov som gjør at du må ta ansvaret for å gå to turer om dagen på alvor.

Hvor mye plass har du?
En stor hund vil rive en liten hage i biter mens den graver ned kjøttbein. Og en stor hund trenger plass inne i huset også.

Hvordan ser budsjettet ditt ut?
I tillegg til prisen på hunden, får du forskjellige typer løpende utgifter: veterinærregninger, hundefôr, hundeforsikring, kennelopphold - og for noen langhårede hunder - profesjonelt pelsstell.

Hvorfor ønsker du deg hund?
Hvis du vil ha en hund til beskyttelse, eller en arbeidshund eller en hund til konkurranser, er det viktig å tenke på dette også. Og hvis du vil ta med hunden på jobben, må du huske på at noen raser er mer avslappet enn andre.

Rasehund eller blanding?
Valper av rasehunder får normalt det temperamentet og den psyken som bransjestandarden beskriver. En valp av blandingsrase kan være mindre forutsigbar, men kan bli en kombinasjon av det beste i flere raser.

Finnes det allergier i familien?
Det finnes mange hunder som er avlet frem for å ikke fremkalle allergier, med det er best å sjekke dette i praksis når du møter valpen og moren.

Hann eller tispe?
Det er opp til deg – og vi mener at begge deler er flotte kjæledyr! Husk at tisper som ikke sterilisert får løpetid to ganger i året, og de trenger spesielt stell i disse periodene. En hannhund som ikke er kastrert kan stikke av hvis de får teften av en tispe med løpetid i nærheten. Hvis du ikke planlegger å sette hunden i avl, kan du snakke med veterinæren om sterilisering for å unngå uønskede valper.

Hva med en voksen hund?
En voksen hund kan være akkurat like givende som en valp. En voksen hund vil som regel også være husren og kan ha lært noen nyttig ting, som for eksempel å gå pent ved siden i bånd. Finn ut så mye som mulig om hundens temperament, og hvis det er mulig skal du prøve å gå tur med den før du tar en beslutning.

Vær ærlig mot deg selv dersom ditt første valg egentlig ikke passer med måten du lever på. Men med litt research vil du klare å finne din ideelle hund.

Se vår seksjon for Pedigree valpefôr

Hvilken hund eller valp er riktig for deg?

Bookmark and Share

Relaterte artikler

Adopter en omplasseringsvalp
Adopter en omplasseringsvalp Tar ditt lokale omplasseringssenter imot valper? Dette kan være et flott alternativ for deg. Mer >
Hvilken rase er riktig for din hund eller valp?
Hvilken rase er riktig for din hund eller valp? Hvordan kan du finne en valp som er perfekt for deg når det finnes så mange hunderaser? Mer >
Velg en valp
Velg en valp Når alle ser henrivende ut, hvordan skal du da velge riktig valp til ditt hjem? Mer >
/hunde-og-valpestell/er-du-klar-til-a-ha-din-egen-hund/hvilken-hund-eller-valp-er-riktig-for-deg