Artikkel søkvertøv

Hundens alder Velg din hunds alder eller la stå tom for å søke alle senior

Valp Voksen Senior

Frågor Velg et spesielt emne hvis du vet hva du ser etter, eller la stå tom for å søke alle artikler for alderen du velger. Alternativt, velg et emne fra våre forslag til høyre

Er du klar til å ha din egen hund?
Forberede deg for hunden
Holde hunden sunn
Ha omsorg for hunden
Lære opp hunden
Fôre hunden

Forberede deg for hunden

Vi har all den informasjonen du trenger for å bli klar for det nye familiemedlemmet. I tillegg kan du lære om å velg riktig hund samt å finne en omplasseringshund eller en oppdretter.

Bli klar for din nye valp eller hund

Før den nye valpen din kommer er det noen ting du må få i orden for å sikre deg at den blir komfortabel og lykkelig i sitt nye hjem.

Matskål og vannskål
Bruk en skål i keramikk eller rustfritt stål som står støtt til fôr og vann. Plastskåler vil sannsynligvis ende som tyggeleketøy, og tannmerkene kan bli et sted der bakterier trives. En tung skål vil også være vanskeligere for hunden (og deg) å velte ved et uhell.

Hvis hunden har lange ører som kan bli hengende ned i fôr og vann, skal du lete etter spesielle smale skåler for å holde ørene rene og tørre.

ID-brikke
Hunden skal ha en ID-brikke i halsbåndet som viser eierens adresse. Det kan være lurt å ta med telefonnummer også. Du kan bestille en brikke via Internett eller i din lokale dyrebutikk.

Fordi et bånd kan gli av eller ryke, anbefaler vi chip-merking: Det er raskt, smertefritt, permanent og effektivt. Be veterinæren om å sette inn chip'en så har du mye større sjanser for å bli gjenforent med valpen din hvis den blir borte. Undersøk med oppdretteren eller omplasseringssenteret for å finne ut om valpen allerede har blitt chip-merket, og spør hvordan du kan registrere chip'en på din adresse.

Hvis du ikke planlegger å avle på hunden, trenger du kanskje ikke all dokumentasjon.

Noe å tygge på
Hunder elsker å tygge, og valper som får tenner tygger alt de kan få satt tennene i. Så hvis du vil redde sokker, sko og sofa, bør du kjøpe et utvalg av tyggeleker til valpen som de kan prøve tennene sine på isteden. Men sjekk at de ikke inneholder gift, er holdbare og ikke for harde for valpetennene. Og husk at valpen aldri må være alene med noe den kan sette i halsen, som kan splintres opp eller gi elektrisk støt.

Leker å more seg med
Det finnes et stort utvalg av hundeleker – ta en titt i din lokale dyrebutikk eller på nettet: Du finner ringer, baller, kasteleker, draleker og frisbees. Alle er designet for å gjøre leke- og opplæringsøktene morsommere – for deg og hunden.

Pelsstellsett
For valpen handler pelsstell ikke bare om å fjerne knuter i pelsen og få dem til å se flotte ut, men det dreier seg også om opplevelser av en relasjon som minner dem om tidlig barndom sammen med moren. Ta en tur innom dyrebutikken og skaff deg en kam eller en børste, og planlegg de daglige pelsstelløktene. Forskjellig pels trenger forskjellige børster - spør i dyrebutikken eller spør oppdretteren eller andre med samme type hund for å få råd.

Du må også klippe hundens klør og bade den innimellom - så skaff deg en klotang og en god hundesjampo.

Sikring av trapper
Trapper, balkonger og dammer skal være utilgjengelig for en nysgjerrig valp – og en strategisk plassert trappegrind gjør jobben når du ikke er til stede for å passe på. En grind kan også hjelpe deg med å beskytte møbler og andre eiendeler mot valpens ustoppelige tyggeinstinkt.

Bruk av bur
Du har kanskje fått et reisebur som du tok valpen hjem i. Og så lenge buret er stort nok til at valpen kan snu seg rundt på en komfortabel måte, er det fint å bruke innendørs også. Hunder hater å gå på do i sin egen seng, så et bur er et godt hjelpemiddel for å gjøre hunden husren i de første ukene når valpen tilpasser seg de nye rutinene. Du kan også bruke det når du tar valpen med i bil for å utforske nye ting. Om kvelden lar du valpen legge seg i sengen i buret, men du må slippe den ut med passende mellomrom og da kan du unngå at de gjør fra seg på gulvet.

Hundens første fôr
Det er en stor overgang for hunden å komme til sitt nye hjem. Så en av de fineste tingene du kan gjøre er å gi dem et fat med det fôret de er vant til. Det gjør at hunden føler seg velkommen og trygg.

Senere kan du bestemme deg for hvilket fôr du vil gi valpen. Ved å blande det nye fôret med det gamle, litt etter litt over cirka en uke, kan du skifte hundefôr til det du mener er best.

Hos Pedigree ligger det 40 år med ernæringsforskning bak når vi sørger for at fôret vårt inneholder nøyaktig riktig blanding av protein, karbohydrater, fett og fiber til hvert stadium i hundens liv.

Se vårt utvalg av Pedigree valpefôr og voksenfôr

Et halsbånd og bånd
Du kan ikke ta valpen med på tur før den har fått alle vaksinene sine. Bruk tid på å venne hunden til å bruke halsbånd og bånd. Da blir det ikke problemer med dette når tiden er inne til å utforske verden utendørs.

Halsbånd og bånd finnes i mange forskjellige materialer. Justerbare halsbånd i nylon eller mykt skinn anbefales fordi de kan vokse med valpen. Juster spennen slik at du lett kan få to fingre inn mellom halsbåndet og valpens nakke. Kontroller tilpasningen regelmessig. Du vil bli overrasket over hvor fort valpen vokser. 

Hvis du har en veldig liten hund, som f.eks. en liten terrier eller en mini-rase vil du kanskje foretrekke å bruke en sele  – det beskytter den lille hundens nakke. (Husk å sørge for at valpen har en ID-brikke.)

Valpens første besøk hos veterinæren
Spør hundeeiere i nabolaget om de kan anbefale en veterinær, eller bruk telefonkatalogen til å finne en lokal veterinær. Straks hunden har blitt vant med deg og det nye hjemmet sitt, kan du ta den med til veterinæren. I tillegg til en generell helsesjekk, må du huske på å snakke om ormekur, vaksinasjoner og chip-merking.

Ta med noen godbiter og la hunden få føle at du er fornøyd med den. Med den rette veterinæren og en positiv innstilling kan turen bli morsom for hunder, og ikke skremmende i det hele tatt.

Hundeforsikring
Du bør alltid ta en prat med veterinæren om utgifter til behandling og hundeforsikring. Tenk gjennom hvilket nivå av dekning du trenger, sammenlign tilbud og spør forsikringsselskapene om utbetalingsprosessen før du tegner en forsikring.

Bli klar for din nye valp eller hund

Bookmark and Share

Relaterte artikler

Hundesikring av hjemmet
Hundesikring av hjemmet Sørg for at hjemmet ditt er trygt for din nye valp eller hund Mer >
Finn en god veterinær
Finn en god veterinær Hvordan finne en god veterinær, og hva du kan forvente Mer >
Hvordan presenterer jeg den nye hunden til katten min?
Hvordan presenterer jeg den nye hunden til katten min? Hjelp hunden med å bli venner i hjemmet Mer >
/hunde-og-valpestell/forberede-deg-for-hunden/bli-klar-for-din-nye-valp-eller-hund