Viktigheten av god munnhelse

Råd om hvordan du pusser hundens tenner

Råd om hvordan du pusser hundens tenner

Jevnlig tannpuss er en god måte å hindre tannkjøttsykdom på, og vil holde hundens tenner og tannkjøtt sunt og friskt.

Ved å introdusere tannpuss langsomt, kan du hjelpe hunden med å lære og like det – eller i det minste å tolerere det!

Du trenger:
 • En hundetannbørste med mellomstive børstestrå.

 • Et stille område med få eller ingen forstyrrelser.

 • Massevis av tålmodighet.

 • Hundetannpasta – mennesketannpasta er ikke bra for hunder, fordi den inneholder fluor, som er giftig for hunder.

 • Rene hender og korte negler – for hundens sikkerhet.

 • Litt vann

Pedigree® DENTASTIX DAILY

Pedigree® DENTASTIX™ DAILY

Finn ut mer om hvordan Pedigree® DENTASTIX DAILY kan gi bedre beskyttelse mot tannkjøttsykdom.

Hvordan Pedigree® DENTASTIX DAILY bekjemper dannelse av tannstein

Det er et sørgelig faktum at 8 av 10 hunder har tannkjøttproblemer. Det kan ofte føre til en smertefull og kostbar behandling eller tap av tenner, som er viktige for hundens velvære


En Pedigree®DENTASTIX Daily om dagen er utviklet sammen med veterinærer og klinisk testet til å redusere utviklingen av tannstein med opptil 80 % ved daglig bruk. Pedigree® DentaStix™ Daily fås i forskjellige størrelser til forskjellige hunderaser (small 5–10 kg, medium 10–25 kg og large 25+ kg). De smaker godt og er ikke tilsatt sukker eller kunstige farge- og smaksstoffer. Ekstra tilsatt vitamin E bidrar til et sunt tannkjøtt. DENTASTIX™ tyggestenger inneholder lite fett og utgjør < 15 % av det daglige kaloriinntaket for den letteste hunden i størrelsesangivelsen. Det vil si at de egner seg godt til daglig bruk mot en ev. mindre reduksjon i hovedmåltidene.Pedigree®DENTASTIX Triple Action:
 • Reduserer oppbyggingen av tannstein med opp til 80% ved daglig bruk
 • Renser tenner som er vanskelig å nå
 • Bygger opp om et sunt tannkjøtt
Hvordan fungerer Pedigree® DENTASTIX DAILY?

They work through a combination of special texture and active ingredients:

 • Spesiell struktur

  Pedigree® DENTASTIX har en spesialdesignet lett slipende struktur samt en unik X-form. De er utviklet av veterinærer, og det er klinisk bevist at de ved daglig bruk reduserer utviklingen av tannstein med opptiil 80 %.

 • Aktive ingredienser

  Pedigree® DENTASTIX DAILY inneholder to aktive ingredienser (natriumtripolyfosfat og sinksulfat), som blander seg med kalsiuminnholdet i spyttet, og dette reduserer dannelsen av tannstein. Det betyr at plakken forblir myk lenger og er lettere å fjerne ved å tygge Pedigree® DENTASTIX DAILY.

 • Slik virker de aktive ingrediensene

Slik bøyer Pedigree® DENTASTIX Advanced seg rundt tennene for å gi en dyprens

Pedigree® DENTASTIX Advanced er et tyggebein som beviselig reduserer dannelse av plakk nær tannkjøttkanten for å gi en dyprens.

Det er dessverre slik at 4 av 5 hunder over 3 år har tannkjøttsykdommer som skyldes dannelse av plakk og tannstein. Det er vitenskapelig bevist at Pedigree® DENTASTIX Advanced Hvordan virker DENTASTIX 2 per uke? Når den gis til hunden to ganger i uken, er det vitenskapelig bevist at den spesielle teksturen og de aktive ingrediensene til DENTASTIX 2 per uke reduserer dannelse av plakk ved tannkjøttkanten. Den er utviklet av munnpleieeksperter hos Pedigree® i samarbeid med spesialistdyretannleger.

Hvordan virker DENTASTIX Advanced ?

Når den gis til hunden to ganger i uken, er det vitenskapelig bevist at den spesielle teksturen og de aktive ingrediensene til DENTASTIX Advanced reduserer dannelse av plakk ved tannkjøttkanten. Den er utviklet av munnpleieeksperter hos Pedigree® i samarbeid med spesialistdyretannleger.

Pedigree® DENTASTIX Advanced inneholder mindre enn 1,5 % fett, ingen kunstige fargestoffer eller smakstilsetninger, og er ikke tilsatt sukker.

Myter om Pedigree® DentaStix DAILY

Myter om Pedigree® DentaStix DAILY

Min hund spiser en DentaStix DAILY så raskt at den sikkert ikke virker

Svar: Vår forskning viser at selv når en hund bare bruker 40-50 sekunder på å spise en DentaStix DAILY, så vil den likevel tygge mellom 90 og 130 ganger. Dette gjør en stor forskjell for plakken og tannsteinen på tennene. Så du trenger ikke å bekymre deg over at hunden din spiser raskt.

Myth: DentaStix DAILY inneholder mange kalorier

Svar: De smaker godt, er sukkerfrie og inneholder lite fett. De er designet til å utgjøre mindre enn 15 % av det daglige kaloriinntaket for den minste hunden i størrelsesangivelsen. En medium tyggestang inneholder for eksempel kun 82 kalorier. For å sikre at hunden din ikke legger på seg, kan du ev. redusere fôrrasjonene litt for å kompensere for en DentaStix.

Myth: Det er sukker som forårsaker dentale problemer hos hunder – akkurat som hos mennesker

Svar: Hundens munn er ikke så lik vår som du kanskje skulle tro. Hunders spytt inneholder andre stoffer, så de er ikke like utsatt for tannråte som vi fordi vi spiser for mange søtsaker. Tannkjøttsykdom er et alvorlig problem for hunder, så det viktig å hindre dannelse av plakk og tannstein, slik at de bevarer et sunt tannkjøtt også i høy alder.

Tannhelse – vanlige spørsmål

Tannhelse – vanlige spørsmål

Får ikke alle hunder før eller senere tannkjøttsykdom – det er vel sånt som skjer når de blir gamle?

Ikke alle hunder får tannkjøttsykdom og dem som gjør det får det ikke på samme alderstrinn. Små hunder som minipuddel og yorkshireterrier har mange tenner i en liten munn, så de har større sjanse for å bli angrepet. Hvis du har en hund av minirase, må du sørge for at veterinæren kontrollerer hundens tenner jevnlig – minst en gang i året.
Les mer

Hunden min har dårlig ånde. Kan det være problemer med tenner og tannkjøtt som er årsaken?

Den største årsaken til dårlig ånde er tannkjøttsykdom – når det danner seg plakk, vil bakteriene i plakken fremkalle dårlig lukt. Men noen ganger kan dårlig ånde skyldes andre ting, som nyrefeil eller diabetes. Så hvis du merker at hunden har fått dårlig ånde er det best å få undersøkt dette hos en veterinær.

Hva er forskjellen mellom plakk og tannstein?

Plakk er en hvitfarget masse av bakterier som forårsaker tannkjøttsykdom og kan føre til dårlig ånde og tannråte. Tannstein er en hard, kalkaktig plakk som sitter ordentlig fast på tennene. Den ujevne overflaten på tannsteinen er et ideelt sted for utvikling av mer plakk. Tannstein kan kun fjernes ved tannrens under narkose. Hvis du holder hundens tenner fri for tannstein vil det være lettere å fjerne plakken og dermed lettere å vedlikeholde sunne tenner og tannkjøtt.

Er det sukker som forårsaker dentale problemer hos hunder – akkurat som hos mennesker?

Hundens munn er ikke så lik vår som du kanskje skulle tro. Hunders spytt inneholder andre stoffer. Derfor er de ikke like utsatt for tannråte som mennesker er, hvis vi spiser for mange søtsaker. Tannkjøttsykdom er et alvorlig problem for hunder, så det viktig å hindre dannelse av plakk og tannstein, slik at de bevarer et sunt tannkjøtt også i høy alder.

Hunden min er fortsatt en valp. Må jeg allerede passe på tennene dens? Er ikke tannkjøttproblemer et problem kun hos eldre hunder?

Det er sant at tannkjøttsykdom blir verre etter hvert som hunden blir eldre. Men tannkjøttsykdom begynner ofte i relativt ung alder i raser som yorkshireterrier. Og hos alle hunder gjelder det at hvis de først har fått tannkjøttsykdom, kan den utvikle seg raskt. Så alle hunder bør få kontrollert tenner og tannkjøtt hjemme og minst en gang i året hos en veterinær.
Les mer

Får hunder tannpine? Jeg har lagt merke til at hunden har endret atferd – er det et tegn på sykdom?

Ja, hunder kan være plaget av tannpine. Når tannsykdommer, som sprukne tenner og tannråte, påvirker nervene i tannen eller i tanngropen, kan dette forårsake smerte. Betente eller infiserte områder i munnen er også veldig såre og utviklet tannkjøttsykdom kan være veldig smertefullt. Hunder forsøker ofte å skjule at de har smerter – så det er ikke alltid så lett å oppdage at de har problemer med tenner og tannkjøtt bare fordi de endrer spisevaner. Ofte er det ingen ytre tegn på at de har smerter i munnen. Hvis hunden oppfører seg annerledes eller viser tydelige tegn på smerter i munnen er problemet trolig så alvorlig at du bør ta den med til veterinæren så fort som mulig.

Hvorfor må tennene til hunder pusses, når dette ikke er nødvendig for villdyr?

Hunder har utviklet seg en god del siden våre forfedre temmet ulver for første gang. Din hund er meget forskjellig fra et villdyr og har andre behov. Men selv villdyr får tannkjøttsykdom!

Jeg har prøvd å pusse hundens tenner, men enten biter den tannbørsten eller meg! Hvordan kan jeg unngå dette?

Å pusse tennene til hunder kan være vanskelig, spesielt hvis hunden ikke er vant til det. Du må introdusere rutinen gradvis og på den måten gjøre det til en del av den daglige rutinen.

Jeg ville startet med å gjøre hunden vant med selve munninspeksjon. Bruk fem minutter to ganger om dagen hvor du holder hundens hode og gir den en godbit hvis den oppfører seg ordentlig. Når den er vant til dette, bretter du leppene tilbake og ser på tennene.

Først når hunden ikke lenger har problemer med at du gjør dette kan du pusse men i begynnelsen må du kun pusse litt. Puss i to-tre sekunder og ros hunden mens du gjør det. Hvis hunden liker det, vil den gi deg lov til å gjøre det igjen.

Du bør også kontakte en dyreklinikk og la dem vise deg korrekt teknikk.